DE GEREGISTREERDE KASSA IN DE HORECA

27/01/2015

DE GEREGISTREERDE KASSA IN DE HORECA, ook BLACK-BOX genoemd:  VERPLICHT VOOR ELKE REGELMATIGE MAALTIJDVERSTREKKER
 
Vooraf 
Deze nieuwe wetgeving gebruikt volledig nieuwe definities, begin daarom met alles te vergeten wat tot heden van toepassing was en vergeet vooral de vrijstellingen en uitzonderingen.
Wat vroeger een restaurant was, een frituur, een lichte maaltijd, … doet helemaal  niet meer ter zake.
 
Wat is in godsnaam een regelmatige maaltijdverstrekker en wanneer ben ik dat?
Ik ben een regelmatige maaltijdverstrekker indien ik restaurant- en cateringdiensten diensten lever en deze diensten minstens 10 % van mijn horeca-omzet bedragen.
 
Wat is een restaurant- en cateringdienst?
Het bereiden en/of serveren van al dan niet lichte maaltijden met alle werkzaamheden errond, waarop normaliter 12 % btw van toepassing is.
Dit is onder meer de verkoop van voeding om het ter plaatse te nuttigen in:
-           de traditionele restaurants en brasseries,
-           fastfood- en zelfbedieningsrestaurants,
-           de restaurantdiensten in schouwburgen, musea, handelscentra, die over een ruimte beschikken die speciaal is ingericht voor verbruik ter plaatse,
-           de maaltijden verstrekt in vol- of halfpension in hotels, gastenkamers,
-           cafetaria’s, bars, cafés, restaurants.
Bijgevolg tellen NIET mee voor de restaurant- en cateringdiensten:
-           afhaalmaaltijden en afhaaldranken,
-           dranken voor verbruik ter plaatse.
 
Wat is mijn  horeca-omzet?
-           Alle restaurant- en cateringdiensten (zie hierboven),
-           de verkoop van dranken: dus zowel ter plaatse genuttigde als afhaaldranken,
-           alle verkoop van voeding,
-           alle activiteiten die verbonden zijn aan de voorgaande punten,
-           verhuur van feestzalen/vergaderzalen waarin de maaltijden worden geserveerd,
-           de diensten van het personeel voor de vestiaires en de toiletten, het onderhoud en het reinigen van de zaal, verschaffen van de verlichting,…
-           gebruik van het bestek van de maaltijdverstrekker,
-           alle andere nevenactiviteiten die u niet zou doen zonder de horeca-activiteit zelf (inhuren muziekorkest voor evenement of voor in de horecazaak, inhuren sommelier voor bijzondere gelegenheden,…)
 
Oplossing: restaurant en cateringdiensten zijn 10 % of meer van de horeca-activiteiten: ik ben een regelmatige maaltijdverstrekker en dus verplicht een black-box aan te schaffen.
 
Wat als mijn restaurant en cateringdiensten minder dan 10 % van mijn horeca-activiteiten beslaan?
In dit geval ben ik geen regelmatig maaltijdverstrekker en niet verplicht een black-box aan te schaffen, maar dien dan “btw-bonnetjes” uit te schrijven voor de door mij  geleverde catering- en restaurantdiensten.
 
Enkele voorbeelden zullen dit verduidelijken.
 
Voorbeeld 1
Begrafenisonderneming verzorgt de administratieve formaliteiten en de uitvaart van een overledene.
Zij beschikt over een zaaltje waar genodigden een broodjesmaaltijd of een warme maaltijd kunnen nuttigen. Af en toe leveren zij ook enkel belegde broodjes (wanneer de genodigden in een parochie-
of andere zaal samenkomen).
 
Omzet uit de eigenlijke activiteiten
(verzorging administratie en uitvaart)                                 100.000,00
Omzet uit het serveren van brood- en warme maaltijden
(aangeleverd door een traiteur)                                          12.000,00
Omzet uit afleveren van belegde broodjes aan de familie                                                                             8.000,00
 
Oplossing         
Totale horeca-omzet: 12.000,00 + 8.000,00 =                      20.000,00
Restaurant- en horecadiensten                                          12.000,00
Restaurant en horecadiensten zijn 60 %, dus minstens 10 % van de totale horeca-omzet: geregistreerd kassaregister verplicht.
 
Voorbeeld 2
Een traiteur verzorgt gerechten voor zijn klanten. In sommige gevallen zorgt hij ook voor extra service (bestek meebrengen, personeel om de maaltijden aan tafel te serveren, eigen elektrisch fornuis meebrengen, enz.).
             
Omzet uit het bereiden van maaltijden, serveren aan tafel, …  20.000,00
Verkopen van maaltijden in de winkel, geen extra service      190.000,00
 
Oplossing         
Totale horeca-omzet: 20.000,00 + 190.000,00 =                 210.000,00
Restaurant- en horecadiensten                                          20.000,00
        
Restaurant- en horecadiensten zijn 9,5 %, dus minder dan 10 % van de totale horeca-omzet: geen geregistreerd kassaregister verplicht.
 
BESLUIT
Niet alleen de klassieke restaurants dienen een black-box aan te schaffen.
Alle ondernemingen die zelfs bijkomstig verstrekkers zijn van warme maaltijden dienen een black-box aan te schaffen.
Dit kan dus het geval zijn voor o.a. een begrafenisondernemer, een fitnesszaal met cafetaria, een sportclub met kantine, een jeugdbeweging, …
 
UITZONDERINGEN
De foorkramers ontsnappen sowieso aan de black-box.
De VZW’s met een horeca-activiteit eveneens mits de VZW (1) is vrijgesteld van btw, (2) enkel lichte maaltijden serveert, (3) enkel toegankelijk is voor de leden en (4) de omzet beperkt blijft tot 15.000,00 per jaar.