Periodieke onderzoeksplicht in het kader van het bodemsaneringdecreet van 1995

3/05/2010

Milieuzorg, waaronder het netjes houden van de bodem, zijn vandaag hot-items. Omdat voorkomen veel beter (en goedkoper) is dan genezen, zijn vele bedrijven onderworpen aan de “periodieke onderzoeksplicht”.

 

Actieve risico-inrichtingen en/of bedrijven, dienen daarom periodiek te controleren of er geen bodemverontreiniging is ontstaan.

 

Hoe weet u of u onder dit verplicht onderzoek valt?

1)     Is uw bedrijf gestart na 31 mei 2000? Dan dient u niets te doen.

2)     Is uw bedrijf gestart vóór 01 juni 2000?

a)      Neem uw milieuvergunning bij de hand. Daaronder vindt u één of meer Vlarem-rubrieken.

b)      U consulteert via internet: www.ovam.be/periodiekeplicht de Vlarebo-lijst (versie 1995 – 2008). Daarin zijn eveneens de Vlarem-rubrieken opgenomen met een code A, B, C, of O.

c)       Indien één of meer rubrieken uit de Vlarebo-lijst met code A, B of C eveneens voorkomen op uw milieuvergunning, dan bent u onderworpen aan de “periodieke onderzoeksplicht”. Indien er enkel rubrieken met code O op uw milieuvergunning voorkomen, hoeft u niets te doen.

 

Wat te doen indien u onder dit verplicht periodiek onderzoek valt?

Dan wordt het hoog tijd voor actie, want u heeft slechts de tijd tot 01 juni 2010 om een oriënterend bodemonderzoek te laten uitvoeren.

 

Wat te doen vooraleer het oriënterend bodemonderzoek te laten uitvoeren?

We willen u graag helpen bij een dubbelcheck, om na te gaan of u inderdaad onder de verplichting valt, vooraleer u kosten maakt voor een oriënterend bodemonderzoek.

 

Kunt u wel zelf zeer snel uw milieuvergunning vergelijken met de Vlarebo-lijst. We vrezen immers dat de erkende bedrijven voor het uitvoeren van bodemonderzoeken ondertussen overstelpt worden met opdrachten en 01 juni 2010 is heel dichtbij.

 

Voor verdere informatie zijn we graag tot uw dienst. (09/372.42.42 en vragen naar Bruno)

 

 

met vriendelijke groeten

 

Koen De Muynck

Accountant-belastingconsulent